Skrapans Plantskola
Nu är odlingssäsongen äntligen här. För dig som vill ta tag i den där balkonglådan, tomatplantan eller pelargonen har vi samlat ihop några enkla och bra tips som hjälper dig att tänka rätt redan från början.
Nu är odlingssäsongen äntligen här. För dig som vill ta tag i den där balkonglådan, tomatplantan eller pelargonen har vi samlat ihop några enkla och bra tips som hjälper dig att tänka rätt redan från början.
Börjar du för tidigt på året blir plantorna tunna och klena när de söker sig mot det lilla ljus som finns. Investera i en växtlampa om du är ivrig att komma i gång. Om du går i väntans tider, läs hur många grodagar ditt frö behöver för att titta upp, så slipper du undra om inget händer.
Innan fröet har bildat ett rotsystem kan det inte ta upp vatten. Övervattning gör jorden syrefattig och det kan bildas mögelsporer. Sätt en plastpåse med några hål i över din kruka den första veckan, då bevaras fukt för fröet att vakna i. Hål i botten på krukan är superviktigt.
Märk upp dina krukor med Vad och Sort, tex Tomas ”Black Sweet Cherry”, gärna datum och hur många fröer du sådde.
Svarta plastkrukor är bra att så i för t ex tomater som tycker om varm jord (och hål i botten förstås). Förså egna kryddor hemma i små plastlådor eller mjölkkartonger, t ex basilika och persilja, och plantera sen i lerkrukor och ställ ut i solskugga på balkongen.
Grodda i köksfönstret eller på annan ljus plats inomhus: solrosskott, ärtskott & bovete t ex. Leta efter sorter för grodd och skott hos fröfirmorna. Det är både nyttigt och gott. Det finns bra utbud av enkla microboxar att köpa, eller ta en plastlåda du har hemma, men kom ihåg hål i botten så att vattnet kan rinna igenom.
Det finns goda grönsaker du kan odla i lägenhet som t ex kruktomater, dessa går att så redan i februari/mars.
Gurkor kan sås i februari/mars och kan skördas från egna gurkor fram på sensommaren. OBS! Välj en sort som är självfertil (t ex ”Pony H”), dvs en sort som ej behöver pollineras.
Chili går att odla inomhus men kan vara lite av en utmaning. Men har du rätt handlag trivs den i ett soligt och varmt fönster.
Välj ekologisk jord. Fröer ska t ex sås i såjord. För plantering i lite större krukor kan man lägga lite planteringsjord i botten på krukan. När du skolar om en planta byter du jord och använder plantjord (eko). Nu behöver plantan näring och därför behöver kvalitén/konsistensen på jorden vara bra. En bra jord håller t ex kvar näringen längre.
Storleken på kruka avgörs av storlek på fröet och hur många grodagar som behövs innan de första hjärtbladen tittar upp. Har du för stor kruka blir jorden lätt för blöt och syrefattig och fröet ruttnar. Har du en mindre kruka till en början kan du sätta en påse med hål i runt krukan så hålls den jämnt fuktig, men du måste fortfarande vattna då och då.
När första hjärtbladen kommit upp + två ”riktiga” blad kan du i regel skola om till en liten större kruka. Välj alltid krukor med hål så att överflödigt vatten kan rinna ut och jorden får chans att torka upp även i botten av krukan.
För krukväxter är det viktigt att tillföra näring ungefär 1 gång/vecka från februari, dvs när växterna går ur sin vila och ljuset återvänder. Använd endast näring som är fri från Pyralid, ett gift som upptäckts de senaste åren och skapar stora problem. Läs på nätet om vad just din växt behöver för typ av näring.
Ta en gaffel och kratta runt lite försiktigt någon cm ner i krukorna så får jorden luckras och syre kommer ner.
Doppa sticklingarna i lite kol från grillen innan de planteras i nya små krukor. Kol har en desinfekterande effekt och eventuella mögelsporer försvinner.
Tar du sticklingar, t ex pelargon, så kan du ha dem i vatten någon dag, helst inte mer. Sticklingarna utvecklas fortare och bättre i jord. Dock kan vissa sorter av sticklingar gå utmärkt att sätta i vatten. Är du osäker finns mycket info på nätet.