2017

Skrapan 10 år!

25-29 oktober blir det stor jubileumsfest när Gallerian Skrapan fyller 10 år!

2014

Nytt år. Nya butiker.

Som du kanske har sett har vi under hösten öppnat nya butiker och restauranger. Bland annat goda Noodle Mama och Honey Comb. På gatuplan hittar du Kicks följt av surdegsbageriet Lydecker & Boussard. Habitat öppnar Sveriges största butik här i Skrapan under försommaren. Men redan nu hittar du inredning i nya vintageinredningsbutiken Millicent Living.

2013

Nya möjligheter

Under våren öppnar populära Vapiano sin fjärde restaurang i Stockholm hos oss. Och redan sedan årets början kan du njuta av god asiatisk mat i nya restaurang Pong. Genom att sätta mer mat i centrum inbjuder Skrapan ytterligare till att förse Södermalm med en skön miljö för att strosa, shoppa, äta och dricka.

2012

5-årsjubileum

Nu är det fem år sedan den omgjorda Skrapan med galleria och studentbostäder invigdes. Det firar vi med ett stort jubileum, olika events och en ny webbplats. Läs mer om firandet under rubriken Event och titta gärna förbi och kolla in vad som händer på plats.

2007

Gallerian mitt på söder

Skrapan invigdes som galleria 2007 och innehåller ca 9000 kvm handel, 7000 kvm kontor och 496 bostäder. Här finns ett 30-tal butiker, fik, restauranger, service och ett Friskis & Svettis-gym. Läget mitt på Södermalm och den blandade butiksmixen lockar många besökare i olika åldrar och med olika intressen.

2007

Studentskrapan

Efter att Skatteverket flyttat byggdes Skrapan om för att ge plats åt studentbostäder. Huset kallas numera allt oftare Studentskrapan. I samband med ombyggnaden lades även två nya våningar till, vilket gjorde att byggnaden fick sammanlagt 26 våningar och blev 86 meter hög. Närmare 600 personer bor här idag.

1960

Skatteskrapan invigs

1960 invigdes Skatteskrapan, byggd för kommunala och statliga skattemyndigheter. Huset var under en lång period huvudkontor för Skatteverket i Stockholm. Med sina 24 våningar var Skrapan under en period också känd som Europas högsta byggnad.

1959

Skrapan byggs

Skatteskrapan ritades ursprungligen av arkitekten Paul Hedqvist i modernistisk internationell stil. Hedqvist inspirerades av Mies van der Rohes skyskrapor i USA och av italienska kontor. Byggnaden är konstruerad som ett kors, vilket gör att ljuset från alla väderstreck kan tränga in i byggnaden och skapa ljusa interiörer.